Zloženie, účinky, dávkovanie, ...
Tu nájdete informácie o zložení, účinkoch, dávkovaní a skladovaní nápoja z kombuchy.
Čo obsahuje nápoj z kombuchy?
Nápoj z kombuchy obsahuje množstvo dôležitých látok. Sú to napríklad železo, draslík, vápnik, horčík, sodík, zinok, vitamíny B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, alkohol :-), kyselinu octovú, kyselinu šťavelovú, kyselinu glukónovú, oxid uhličitý, polyfenoly, antioxidanty, kvasinky, enzýmy (amyláza, lipáza, proteáza), ....
Aké sú účinky nápoja z kombuchy?
Nápoj z kombuchy má pri pravidelnom užívaní primeraného množstva celý rad blahodárnych účinkov:
- Je prirodzeným zdrojom vitamínov a minerálov.
- Znižuje množstvo voľných radikálov v tele.
- Má protizápalový účinok.
- V tráviacom trakte pôsobí proti patogénnym baktériám a plesniam.
- Upravuje krvný tlak.
- Chráni pred predčasným starnutím organizmu.
- Blokovaním mutácie génov je prevenciou proti rakovine.
- Vďaka obsahu vitamínov skupiny B chráni a regeneruje nervovú sústavu.
- Zlepšuje hojenie rán.
- Podporuje látkovú výmenu.
- Priaznivo pôsobí na funkciu obličiek.
- Podporuje správnu činnosť imunitného systému.
- Pomáha organizmu pri nákaze baktériami Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae.
- atď.
Aké je dávkovanie nápoja z kombuchy?
Dávkovanie nápoja z kombuchy závisí od účelu používania.
Ak ju pijeme ako pochutinu alebo preventívne, odporúčaná dávka pre dospelého človeka je 200 ml denne, najlepšie ráno nalačno. Ak nápoj užívame pri zdravotných ťažkostiach, odporúčané množstvo je približne 500 ml denne rozdelené do viacerých dávok.
! Upozornenie: Nápoj obsahuje asi 0,5 až 1% alkoholu, prefermentovaný až 3%.
Aké sú riziká pri užívaní nápoja z kombuchy?
Pri užívaní správne vyrobeného nápoja, v rozumnom množstve u dospelého človeka sú riziká užívania skutočne ojedinené a minimálne. Aj tak je však potrebné tieto riziká spomenúť a venovať im náležitú pozornosť.
- Pri prvom užití nápoja môže vzniknúť hnačka, tá však v priebehu dňa odznie.
- Nápoj obsahuje 0,5 až 1% alkoholu, čo sa môže prejaviť pri dychovej skúške vodiča tesne po požití nápoja. Vysvetľovanie pojmu kombucha niektorým príslušníkom polície si vyžaduje mimoriadnu trpezlivosť, veľkú slovnú zásobu a dar reči. Aj tak však nemusí byť úspešné :-)
Väčšina komplikácií po užití nápoja z kombuchy vznikla:
- Nesprávnou prípravou čiže nesprávnym zložením nápoja. Najčastejšie sa pri nesprávnej výrobe objavujú plesne ktoré uvoľnia do nápoja látky pre človeka škodlivé a zároveň sa začnú množiť patogénne mikroorganizmy. Organizmus na to samozrejme zareaguje.
- Nesprávnym skladovaním nápoja. Skladovaním domáceho nápoja pri vyššej teplote pokračuje fermentácia, po spotrebovaní cukru mikroorganizmy postupne odumierajú a nápoj môžu napadnúť plesne alebo sa tam začnú množiť patogénne mikroorganizmy. Pri skladovaní nápoja z obchodu potrebujeme taktiež dodržať podmienky skladovania a rešpektovať dátum najneskoršej spotreby.
- Užitím neprimerane veľkého množstva nápoja. O tom hovorí výrok jedného z najlepších stredovekých lekárov zo 16. storočia menom Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim známym pod menom Paracelsus ktorý povedal "Rozdiel medzi liekom a jedom je v dávke."
- Príliž nízkym vekom človeka, pre ktorého užívanie nápoja s 0,5 % alkoholu jednoducho nie je vhodné.
- Zdravotným stavom ktorý vylučuje užívanie nápoja z kombuchy. Ide napríklad o ľudí trpiacich cukrovkou a obsah nespotrebovaného cukru v nápoji , pooperačné stavy tráviaceho traktu a podobne.
- Alergiou na niektorú zo zložiek nápoja.
Ako skladovať nápoj z kombuchy?
Nápoj z kombuchy skladujeme na chladnom a tmavom mieste v nekovovej uzatvorenej nádobe kde sa proces fermentácie spomalí na minimum. Nápoj môžeme skladovať optimálne 7 až 10 dní, čiže do ukončenia ďalšej výroby nápoja.
Aj keď sa fermentácia pri nízkej teplote spomalí na minimum, stále prebieha. Jedným z produktov fermentácie je aj oxid uhličitý, preto fľaše ktoré plánujeme uskladniť neplníme až po vrch a raz za deň alebo dva uvoľníme zátku fľaše aby sme vypustili prebytočný oxid uhličitý.