O kombuche
Zopár stručných informácií o kombuche, jej histórii a používaní.
Čo je Kombucha?
Kombucha je spoločenstvo kvasiniek a iných mikroorganizmov žijúcich v symbióze (vzájomne prospešné spolužitie). Nie, nie je to huba, aj keď ju tak často nazývajú :-)
Konkrétne zloženie sa môže byť mierne odlišné v závislosti od krajiny, čiže vlastností prostredia ktorému sa kombucha, tak ako ostatné organizmy, postupne prispôsobuje. V kombuche (zložením nápoja z kombuchy sa zaoberáme tu) môžeme nájsť tieto mikroorganizmy (Zdroj: Kombucha: Production and Microbiological Research):
- Acetobacter aceti, A. pasteurianus, A. musti, A. nitrogenifigens sp. nov,
- Bacterium gluconicum,
- Brettanomyces bruxellensis, B. anamalus, B. lambicus, B. custerisii, B. intermedius, B. claussenii,
- Candida albican, C. colleculosa, C. kefir, C. krusei, C. guilliermondii, C. obtuse, C. stellata, C. famata, C. magnoliae,
- Dekkera bruxelensis,
- Glucobacter oxygendans,
- Gluconobacter potus,
- Gluconacetobacter sacchari, G. sp. A4,
- Gluconactobacter kombucahe sp.nov.,
- Hanseniaspora valbyensis,
- Kloeckera apiculata,
- Kluyceromyces africanus,
- Lachancea fermentati,
- Komagaeibacter kombuchae,
- Komagataeibacter saccharivorans, K. rhaeticus,
- Lacticaseibacillus casei, L. plantarum,
- Lactobacillus nagelii, L. rhamnosus, L. mali,
- Pediococcus pentosaceus, P. acidiliactici,
- Pichia fermentans, P. membranefaciens, P. kudriavzevii,
- Schizosaccharomyces pombe,
- Saccharomycodes ludwigi, S. cerevisiae,
- Torulaspora delbrueckii,
- Torulopsis famata,
- Zygosaccharomyces kombucahensis, Z. rouxii, Z. bailii.
Toto spoločenstvo mikroorganizmov má podobu hrubého celulózového biofilmu vo forme placky a často sa nazýva "SCOBY", z anglického „Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeasts“.
Na čo používame Kombuchu?
Kombuchu používame na vytvorenie chutného zdraviu prospešného jemne perlivého nápoja. Jeho zložením, účinkami, dávkovaním, skladovaním, ... sa zaoberáme tu.
Odkiaľ sa tu Kombucha vzala?
Liečivé účinky Kombuchy objavili starí Číňania údajne už pred 2000 rokmi. Odkiaľ ju zobrali a kedy ju prvý krát použili žiaľ nevieme. Prvé zdokumentované používanie je datované k roku 221 pred našim letopočtom a to v Číne za vlády dynastie Qin.
Ako sa vyrába nápoj z Kombuchy?
Nápoj Kombucha vytvára zo sladeného čaju z ktorého cukor spotrebuje ako živinu a čaj fermentuje. Najčastejšie sa používa zelený čaj alebo čierny čaj.