Choď na obsah Choď na menu
 


Domáca výroba alebo obchod?

Rozmýšľate či si nápoj z Kombuchy kúpiť z obchodu, získať ho od známeho alebo sa pustiť do domácej výroby. V tomto článku nájdete odpoveď.

 

Základný rozdiel

Nápoj z Kombuchy vyrobený doma má zvyčajne oproti nápoju z obchodu mierne iné zloženie. Dôvodom je pasterizácia nápoja pred dodaním do obchodných reťazcov.

Čo je pasterizácia?

Pasterizácia je jedna z metód tepelnej úpravy nápojov, ktorú oficiálne vyvinul v polovici 19. storočia francúzsky vedec Louis Pasteur. Podstatou je krátkodobé zvýšenie teploty, ktoré však na rozdiel od prevarenia výrazne nezmení chuť nápoja. Používa sa teplota 60 až 75 °C a jej udržovanie v rozmedzí 1/2 až 2 hodiny. Účelom je likvidácia mikroorganizmov a enzýmov. Nedokáže však zničiť spóry, takže to nie je sterilizácia. Táto technika nebola v týchto časoch úplná novinka. V Číne používala prinajmenšom od roku 1117 na uchovávanie vína.

Rozdiely

Ak ste pozorne čítali predchádzajúci odsek, zrejme začínate tušiť rozdiel medzi domácim nápojom z kombuchy a nápojom z obchodného reťazca. 

Nápoj z obchodného reťazca je zvyčajne je ošetrený pasterizáciou a tak neobsahuje žiadne živé mikroorganizmy a to nielen tie patogénne ale aj prospešné (tzv. probiotickú kultúru). Naopak, domáci nápoj obsahuje všetky živé mikroorganizmy ktoré sa vytvorili počas fermentácie. Samozrejme, ak sme nedodržali správny postup, používali neumytú nádobu, mali špinavé ruky, tak domáci nápoj bude obsahovať aj patogénne mikroorganizmy a takýto nápoj nepijeme. Rozdiel je asi taký ako medzi acidofilným mliekom ktoré pijeme pre obsah prospešných mikroorganizmov a medzi acidofilným mliekom ktoré by sme pasterizovali, zničili všetky prospešné mikroorganizmy a tým sa stalo len zdrojom bielkovín.

Ďalším podstatným rozdielom je skladovateľnosť. Tým, že pasterizácia zničí všetky živé mikroorganizmy a zastaví činnosť enzýmov, je nápoj dlhšie skladovateľný. Daňou za dlhšiu skladovateľnosť je nulový obsah živej probiotickej kultúry.

Zhrnutie

Nápoj z domácej výroby:

  • Obsahuje všetky živé mikroorganizmy ktoré sa vytvorili počas fermentácie, teda aj prospešnú probiotickú kultúru.
  • Po nesprávnej výrobe môže obsahovať škodlivé mikroorganizmy.
  • Farba, chuť a perlivosť v jednotlivých várkach môže byť mierne odlišná.
  • Krátka skladovateľnosť aj to v chladničke.
  • Pravidelná starostlivosť, čas venovaný výrobe.
  • Cena nápoja za náklady na suroviny.

Nápoj z obchodného reťazca:

  • Neobsahuje žiadne živé mikroorganizmy, ani tie prospešné (tzv. probiotickú kultúru).
  • Po pasterizácii neobsahuje žiadne živé škodlivé mikroorganizmy.
  • Rovnaké zloženie, rovnaká chuť, rovnaká farba,... v každej fľaši.
  • Dlhá skladovateľnosť.
  • Žiadne problémy z výrobou, skladovaním , ... stačí zaplatiť a iní to urobia za vás.
  • Vyššia cena nápoja.
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.