Príprava nápoja
Ak rozmýšľate o domácej výrobe nápoja z kombuchy, ste na správnom mieste a čítajte ďalej.
Pred vlastnou výrobou nápoja
Pred rozhodnutím vytvoriť si nápoj z kombuchy doma je potrebné uvedomiť si niekoľko faktov:
- Kombucha je živá kultúra vyžadujúca vhodné a stabilné podmienky a taktiež pravidelnú starostlivosť. Z časového hľadiska vám starostlivosť o kombuchu zaberie týždenne asi 2 hodiny. Tak ako nemôžete nechať domáce zvieratko pár týždňov zavreté v miestnosti bez vody, potravy a starostlivosti, tak aj kombucha potrebuje k životu vodu, živiny a starostlivosť.
- Kombucha, tak ako všetky živé organizmy, reaguje na prostredie (teplota, zloženie vzduchu, slnečné žiarenie, množstvo živín a pod.). Ak má vhodné podmienky, vytvorí skutočne chutný a zdravý nápoj. Pri nevhodných podmienkach, tak ako všetky organizmy, sa snaží len o vlastné prežitie a na vytvorenie nápoja vhodného zloženia jej jednoducho neostáva energia. Pri trvalo nepriaznivých podmienkach Kombucha postupne uhynie.
Ak ste sa pevne rozhodli že si nápoj budete vyrábať sami, tu je podrobný návod:
Čo potrebujeme?
- Sklenenú nádobu z čo najširším hrdlom. Po ukončení výroby nápoja potrebujeme Kombuchu - scoby vybrať z nádoby. Úplne postačuje zavárací pohár na uhorky s objemom 3,75 litra.
- Čistú vodu. Kvalita vody ovplyvňuje chuť výsledného nápoja.
- Sypaný čaj. Najčastejšie sa používa zelený alebo čierny.
- Cukor.
- Scoby kombuchy (vyzerá ako placka) ktorú získame z predošlej výroby nápoja, alebo si ju kúpime, alebo mi napíšte do na konci článku do komentárov.
- Čisté plátno na uzatvorenie hrdla nádoby.
Dôležité upozornenia
- Dodržujeme maximálnu čistotu nádob a náradia.
- Hygiena rúk je dôležitá pre prevenciu vzniku plesne v nápoji.
- Nepoužívame kovové predmety (používame drevené alebo plastové).
Podrobný postup
1. Príprava nálevu
- Pripravíme 2 litre čaju. Dodržujeme odporúčané dávkovanie čaju a teplotu vody (napr. čierny čaj Earl Grey dávkujeme 1,75 g / 250 ml vody, zalievame vodou s teplotou 100 °C a lúhujeme 3 - 5 minút).
- Po precedení čaju pridáme 200 až 250 g cukru a zamiešame nekovovým predmetom. Dobre poslúži drevená vareška.
- Čaj necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
2. Plnenie
- Počas chladnutia čaju pripravíme sklenenú nádobu ktorú sme dôkladne umyli a dezinfikovali napr. octom. Snažíme sa nepoužívať saponáty, ktoré vo veľmi malom množstve ostávajú v nádobe aj po opláchnutí vodou a neprospievajú kombuche a ani chuti výsledného nápoja. Ak saponáty používame, nádobu viackrát dôkladne opláchneme teplou vodou.
- Keď bude mať čaj izbovú teplotu, prelejeme ho do pripravenej sklenenej nádoby.
- Dôkladne si umyjeme ruky. Scoby kombuchy ktoré máme z predchádzajúcej výroby alebo sme ho získali iným spôsobom jemne umyjeme vo vlažnej vode.
- Umyté scoby kombuchy opatrne vložíme do sklenenej nádoby z čajom.
- Prilejeme asi 0,2 až 0,3 litra pôvodného nápoja z predošlej výroby. To slúži na rýchle naštartovanie procesu fermentácie pretože obsahuje kyselinu octovú.
- Hrdlo nádoby uzavrieme čistým plátnom ktoré upevníme gumičkou alebo šnúrkou pretože Kombucha potrebuje k životu kyslík. Plátno zároveň zabráni vstupu prachu a hmyzu.
3. Fermentácia
- Nádobu uložíme na miesto so stálou izbovou teplotou, mimo priameho slnka. Nádobu nedávame na parapet okna, ani na radiátor. V miestnosti kde bude uložená kombucha by sa nemalo fajčiť, optimálne ani variť nakoľko to ovplyvní chuť a zloženie nápoja.
- Obsah nádoby necháme fermentovať 7 dní.
- Po 7-mich dňoch odoberieme trochu nápoja (nepoužívame kovové predmety) a ochutnáme. Ak sa nám zdá sladký, necháme fermentovať ďalej a ochutnáme na ďalší deň. Maximálna odporúčaná doba fermentácie je 10 dní. Ak sme s chuťou nápoja spokojní prejdeme na plnenie do fliaš.
4. Plnenie do fliaš
- Dôkladne si umyjeme ruky. Rukami vyberieme scoby kombuchy a dáme ho do vlažnej vody. Po ukončení plnenia fliaš ho hneď použijeme na prípravu ďalšieho nápoja. Scoby kombuchy je živá hmota ktorá potrebuje živiny a vhodné podmienky, preto ju hneď použijeme na výrobu ďalšieho nápoja.
- Nápoj plníme do nekovových fliaš tak, že ho precedíme cez nekovové sito alebo hrubý filtračný papier.
5. Skladovanie
- Nápoj skladujeme v chladnom a tmavom mieste. Nízka teplota takmer zastaví fermentáciu ktorá by pri izbovej teplote pokračovala ďalej. Vhodným miestom je aj chladnička s teplotou nad 5 °C.
- V závislosti od teploty môžeme nápoj skladovať približne dva týždne.
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.